Niečo o paradajkách

  Paradajky sa začali v kuchyni používať v 17. storočí. Najstarší recept je z roku 1962 a to na paradajkovú omáčku na španielsky recept. Paradajky sú dôležitou zložkou mnohých jedál, ktoré by sme mohli určite rátať na tisícky. Pochádzajú pôvodne z Mexika a prešli veľmi dlhú cestu, kým sa dostali na náš stôl. Vypestovali ich Aztékovia, ktorí ich pomenovali slovom „tomatl“, čo znamená „guľatý plod“.  

 Začiatkom 16.storočia boli Columbovými výpravami privezené do Španielska. Okrem paradajok bola v tomto období privezená napríklad aj kukurica, zemiaky a chilli. Paradajky sú v skutočnosti ovocie, patria do skupiny Solanacea, zaraďujeme ich však medzi zeleninu. Obsahujú veľa vitamínov a slúžia ako prevencia pri mnohých chorobách. Sú najdôležitejším zdrojom červeného farbiva, obsahujú veľké množstvo vitamínu C a sú veľmi výživné. Červené farbivo má antioxidačné a antikarcigénne vlastnosti. Taktiež paradajky pomáhajú na upchaté tepny, konzumovaním môžeme predísť kožným chorobám, obsahujú betakarotén, ktorý sa v organizme mení na vitamín A.

 

 Sú účinné pri posilňovaní zraku, chránia pred infekciami dýchacích ciest aj pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Podporujú aj dobrú náladu keďže obsahujú kyselinu listovú, niacín a tyramín. Dá sa s nimi aj schudnúť, nakoľko majú nízku energetickú hodnotu  a obsahujú veľa vody, ktorá zaplní žalúdok. Eliminujú spálenie pokožky a tiež spomaľujú stárnutie. Ak chcete docieliť, aby telo využilo všetky prospešné látky, ktoré paradajka ponúka, nezabudnite ju pokvapkať troškou oleja, najlepšie olivového. Darí sa im hlavne na slnečných miestach, ktoré môžeme ochrániť pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Hlavne sú dostupné a v sezóne sa dajú kúpiť pomerne lacno. Ich pestovanie je nenáročné. Dajú sa pestovať aj v chladnejších oblastiach na našom území v skleníkoch, či fóliovníkoch. Môžeme povedať, že sa stali zeleninou na prvom mieste.

 

 Pri konzumácii sa odporúča šupku zlupnúť, môže totiž obsahovať  chemické látky škodiace nášmu organizmu. Paradajky dopestované vo vlastnej záhradke, prípadne z trhoviska budú mať určite neporovnateľnú chuť ako tie kúpené v obchode alebo v hypermarkete. Sú tiež nazývané darom z božej záhrady. Existuje veľa druhov ako sú cherry, kríčkové, kolíkové a farieb, napríklad žlté, červené, fialové a taktiež aj množstvo tvarov. Zloženie vitamínov a minerálov je identické. Pokiaľ chcete pokryť dennú dávku vitamínov, stačí zjesť jeden väčší plod. Dajú sa jesť na mnoho spôsobov, surové, varené ale aj pečené, či grilované. Tiež sa dajú plniť rôznymi plnkami, či už syrovými, mäsovými alebo inými. Najvhodnejšie je ich konzumovať surové, pokvapkané olivovým olejom, posypané bazalkou a morskou soľou. Je z nich chutná aj polievka, kečup alebo pretlak. Môžeme ich nazvať vitamínovou bombou, pokiaľ sú krásne červené a zrelé.

 

Prečo sa im pripisuje taká výnimočnosť? Dozreté na slnku krásne voňajú, sú šťavnaté, majú dostatok vitamínov a živín, neobsahujú tuk, majú veľmi málo soli a cukru a tým aj nízky glykemický index. Treba však dávať pozor a nekonzumovať ich v zelenom nedozretom stave, pretože môžu byť pre naše telo toxické. V tomto stave obsahujú alkaloidy, ktoré sú pre náš organizmus toxické.

 

Pokiaľ by sme ich chceli pár dní skladovať, najlepšia je izbová teplota, pri ktorej môžu ešte dozrieť. Nemali by sme ich uskladňovať v chladničke, pretože sú citlivé na teplotu. Najlepšie je skladovať ich na tmavom mieste s teplotou pod 160C.

Prístrešok a jeho využitie

11.10.2013

Uvažujete o stavbe prístrešku? Dá sa využiť na viacero spôsobov. Môže Vám poslúžiť ako ochrana auta pred nepriaznivým počasím, ako úložný priestor na rôzne náradie, alebo tiež na posedenie s rodinou a priateľmi. Je na Vás akú variantu si zvolíte. Jeho využitie sa dá striedať podľa potreby. Je dobre si najskôr premyslieť kde by mal prístrešok stáť a či bude [...]

Ako si pripraviť a skontrolovať auto na zimu?

11.10.2013

Blíži sa nám jeseň, pomaly, ale iste aj zima, a preto by sme mali porozmýšľať nad komplexnou prípravou auta na zimu. Pokiaľ plánujete navštíviť na celkovú kontrolu a doplnenie prevádzkových kvapalín svoj autoservis, či na výmenu pneumatík – pneuservis, je pomaly čas sa objednať. Je dôležité tieto veci nenechať na poslednú chvíľu, pretože potom môže byť [...]

Bicykel

11.10.2013

V dnešnej dobe ho berieme ako samozrejmosť. Jeho pomenovanie vzniklo vo Francúzsku. Môžeme o ňom povedať, že je vozidlom, ktoré poháňa ľudská sila. Bicykel sa začal hýbať tak, že človek prenášal silu na pedále. Môžeme ho popísať ako vozidlo s dvomi kolesami, ktoré sú prepojené pevným rámom. Predpokladom pre vznik bicykla bolo koleso, ktorého počiatky [...]

kuchyňa, Deaf Group, Veľký Krtíš

Mladý podnikateľ vo Veľkom Krtíši dal prácu stovke ľudí a získal prestížne ocenenie. Keď človek chce, žije naplno, odkazuje

22.12.2024 10:00

Nepočujúci Pavel Šarina (32) dáva prácu viac ako stovke ľudí, z nich sedemdesiat percent je znevýhodnených. Medzi nimi sú aj desiatky Rómov, ktorí na mladého šéfa nedajú dopustiť.

Nemecko, Magdeburg, migrácia

Útok v Magdeburgu vyvoláva protesty proti migrácii

22.12.2024 09:44

V nemeckom Magdeburg po útoku na vianočnom trhu sa zišli ľudia, aby dali najavo svoju nespokojnosť s nemeckou azylovou politikou.

taiwan

Čína varovala USA pre dodávky zbraní Taiwanu: Hráte sa s ohňom

22.12.2024 08:14

Čína sa v nedeľu znovu ohradila proti nedávnym americkým oznámeniam o predaji vojenskej techniky a pomoci Taiwanu.

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10, aktualizované: 09:01

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 44317x
Priemerná čítanosť článkov: 4432x

Autor blogu