Založ si blog

Niečo o paradajkách

  Paradajky sa začali v kuchyni používať v 17. storočí. Najstarší recept je z roku 1962 a to na paradajkovú omáčku na španielsky recept. Paradajky sú dôležitou zložkou mnohých jedál, ktoré by sme mohli určite rátať na tisícky. Pochádzajú pôvodne z Mexika a prešli veľmi dlhú cestu, kým sa dostali na náš stôl. Vypestovali ich Aztékovia, ktorí ich pomenovali slovom „tomatl“, čo znamená „guľatý plod“.  

 Začiatkom 16.storočia boli Columbovými výpravami privezené do Španielska. Okrem paradajok bola v tomto období privezená napríklad aj kukurica, zemiaky a chilli. Paradajky sú v skutočnosti ovocie, patria do skupiny Solanacea, zaraďujeme ich však medzi zeleninu. Obsahujú veľa vitamínov a slúžia ako prevencia pri mnohých chorobách. Sú najdôležitejším zdrojom červeného farbiva, obsahujú veľké množstvo vitamínu C a sú veľmi výživné. Červené farbivo má antioxidačné a antikarcigénne vlastnosti. Taktiež paradajky pomáhajú na upchaté tepny, konzumovaním môžeme predísť kožným chorobám, obsahujú betakarotén, ktorý sa v organizme mení na vitamín A.

 

 Sú účinné pri posilňovaní zraku, chránia pred infekciami dýchacích ciest aj pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Podporujú aj dobrú náladu keďže obsahujú kyselinu listovú, niacín a tyramín. Dá sa s nimi aj schudnúť, nakoľko majú nízku energetickú hodnotu  a obsahujú veľa vody, ktorá zaplní žalúdok. Eliminujú spálenie pokožky a tiež spomaľujú stárnutie. Ak chcete docieliť, aby telo využilo všetky prospešné látky, ktoré paradajka ponúka, nezabudnite ju pokvapkať troškou oleja, najlepšie olivového. Darí sa im hlavne na slnečných miestach, ktoré môžeme ochrániť pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Hlavne sú dostupné a v sezóne sa dajú kúpiť pomerne lacno. Ich pestovanie je nenáročné. Dajú sa pestovať aj v chladnejších oblastiach na našom území v skleníkoch, či fóliovníkoch. Môžeme povedať, že sa stali zeleninou na prvom mieste.

 

 Pri konzumácii sa odporúča šupku zlupnúť, môže totiž obsahovať  chemické látky škodiace nášmu organizmu. Paradajky dopestované vo vlastnej záhradke, prípadne z trhoviska budú mať určite neporovnateľnú chuť ako tie kúpené v obchode alebo v hypermarkete. Sú tiež nazývané darom z božej záhrady. Existuje veľa druhov ako sú cherry, kríčkové, kolíkové a farieb, napríklad žlté, červené, fialové a taktiež aj množstvo tvarov. Zloženie vitamínov a minerálov je identické. Pokiaľ chcete pokryť dennú dávku vitamínov, stačí zjesť jeden väčší plod. Dajú sa jesť na mnoho spôsobov, surové, varené ale aj pečené, či grilované. Tiež sa dajú plniť rôznymi plnkami, či už syrovými, mäsovými alebo inými. Najvhodnejšie je ich konzumovať surové, pokvapkané olivovým olejom, posypané bazalkou a morskou soľou. Je z nich chutná aj polievka, kečup alebo pretlak. Môžeme ich nazvať vitamínovou bombou, pokiaľ sú krásne červené a zrelé.

 

Prečo sa im pripisuje taká výnimočnosť? Dozreté na slnku krásne voňajú, sú šťavnaté, majú dostatok vitamínov a živín, neobsahujú tuk, majú veľmi málo soli a cukru a tým aj nízky glykemický index. Treba však dávať pozor a nekonzumovať ich v zelenom nedozretom stave, pretože môžu byť pre naše telo toxické. V tomto stave obsahujú alkaloidy, ktoré sú pre náš organizmus toxické.

 

Pokiaľ by sme ich chceli pár dní skladovať, najlepšia je izbová teplota, pri ktorej môžu ešte dozrieť. Nemali by sme ich uskladňovať v chladničke, pretože sú citlivé na teplotu. Najlepšie je skladovať ich na tmavom mieste s teplotou pod 160C.

Prístrešok a jeho využitie

11.10.2013

Uvažujete o stavbe prístrešku? Dá sa využiť na viacero spôsobov. Môže Vám poslúžiť ako ochrana auta pred nepriaznivým počasím, ako úložný priestor na rôzne náradie, alebo tiež na posedenie s rodinou a priateľmi. Je na Vás akú variantu si zvolíte. Jeho využitie sa dá striedať podľa potreby. Je dobre si najskôr premyslieť kde by mal prístrešok stáť a či bude [...]

Ako si pripraviť a skontrolovať auto na zimu?

11.10.2013

Blíži sa nám jeseň, pomaly, ale iste aj zima, a preto by sme mali porozmýšľať nad komplexnou prípravou auta na zimu. Pokiaľ plánujete navštíviť na celkovú kontrolu a doplnenie prevádzkových kvapalín svoj autoservis, či na výmenu pneumatík – pneuservis, je pomaly čas sa objednať. Je dôležité tieto veci nenechať na poslednú chvíľu, pretože potom môže byť [...]

Bicykel

11.10.2013

V dnešnej dobe ho berieme ako samozrejmosť. Jeho pomenovanie vzniklo vo Francúzsku. Môžeme o ňom povedať, že je vozidlom, ktoré poháňa ľudská sila. Bicykel sa začal hýbať tak, že človek prenášal silu na pedále. Môžeme ho popísať ako vozidlo s dvomi kolesami, ktoré sú prepojené pevným rámom. Predpokladom pre vznik bicykla bolo koleso, ktorého počiatky [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 43628x
Priemerná čítanosť článkov: 4363x

Autor blogu