Založ si blog

Ako si pripraviť a skontrolovať auto na zimu?

Blíži sa nám jeseň, pomaly, ale iste aj zima, a preto by sme mali porozmýšľať nad komplexnou prípravou auta na zimu. Pokiaľ plánujete navštíviť na celkovú kontrolu a doplnenie prevádzkových kvapalín svoj autoservis, či na výmenu pneumatík – pneuservis, je pomaly čas sa objednať.

 

Je dôležité tieto veci nenechať na poslednú chvíľu, pretože potom môže byť už neskoro, nikomu z nás sa nechce objednávať do autoservisu, pneuservisu v čase, keď už bude riadna zima a bude snežiť.

Netreba zabudnúť aj na kontrolu, či dokúpenie zimných pomôcok, ako napr. škrabku na okno, metličku na sneh, či tekutý rozmrazovač zámkov, alebo fóliu proti námraze na čelné sklo…

Pokiaľ ste si už týmto prešli, tak ste len v polovici cesty. Prečo? Pretože ste na zimu pripravili len automobil. Teraz je čas „pripraviť“ aj vodiča. Každý z vodičov, by si mal pred zimou uvedomiť podstatné rozdiely medzi letom a zimou. Hlavnými rozdielmi sú: ranná príprava a údržba vozidla, studený motor, studený interiér vozidla, vyššia spotreba paliva, zlé počasie, hustá premávka, nižšia rýchlosť, dlhšia brzdná dráha.

 

Ranná údržba automobilu – pre rannú údržbu v prípade snehu odporúčame si vyhradiť cca 15 minút času vopred, čo znamená, že pokiaľ napadne sneh, je dobré vyraziť ráno o niečo skôr, aby bol čas na očistenie auta.

 

Studený motor – pokiaľ nemá auto predhrievanie motora, nezávislé kúrenie, či vyhriatu garáž, buďte si istí, že motor je pekne studený. Doporučujeme hlavne v prípade dieselových motorov, nechať motor 1-2 minúty bežať na prázdno a potom sa pomaly rozbiehať, bez vytáčania motora. Taktiež nie je veľmi dobré prudko zrýchľovať, predídeme tým zbytočnému opotrebovaniu motora a zvýšenej spotrebe paliva.

 

Studený interiér auta – keď auto dlhšiu dobu stojí, alebo je v noci, či cez deň je chladnejšie, interiér auta je studený. Prvé čo nás napadne je rýchlo auto vykúriť, lebo je nám pocitovo chladnejšie v aute, ako vonku. Pokiaľ vozidlo nemá nezávislé kúrenie, či predohrev motora, je na zváženie či sa v automobile oplatí zakúriť. Keď budeme jazdiť krátke vzdialenosti do 5km je úplne zbytočné zapínať kúrenie, lebo kým začne auto kúriť, tak dôjdeme do cieľa a budeme mať len zvýšené náklady na palivo.

 

Vyššia spotreba paliva – je všeobecne známe, že v zimných mesiacoch je spotreba auta vyššia, z dôvodu zimných štartov, poklesu teplôt, hustejšej premávky, zvýšených nárokov na kúrenie, či iných okolností… Nárast spotreby je závislá od typu paliva, objemu motora, typu prevodovky, a značky automobilu. Priemerne sa zvýšená spotreba pohybuje od cca 0,2 do 1,3 litra na 100 km.

 

Vplyv zlého počasia a hustejšej premávky – netreba podceniť, hlavne v čase, kedy napadne prvý sneh, alebo sa výrazne mení počasie, husto sneží, či je hmla. Pri plánovaní cesty, je dobré vziať tieto skutočnosti do úvahy, ísť na cestu skôr, sledovať si odstupy od vozidla pre nami, ale hlavne bez stresov a nervov.

 

Nižšia rýchlosť vozidla – v zimných mesiacoch si treba dávať pozor na poľadovicu, či ujazdený sneh, pod, ktorým sa môže „schovávať“ ľad, čo môže dopadnúť potom zle a autoservis nás neminie.

 

Predĺžená brzdná dráha – nás čaká počas dažďov, sneženia, ranných, či celodenných hmiel, ale hlavne keď je na vozovke vlhko. Pokiaľ sa niekto spolieha na to, že to ubrzdí a nebodaj má letné pneumatiky, tak veru zákony fyziky neoklame. Ak nie je istota, že pneumatiky sú „dobré“, tak je na mieste návšteva pneuservisu.

Prístrešok a jeho využitie

11.10.2013

Uvažujete o stavbe prístrešku? Dá sa využiť na viacero spôsobov. Môže Vám poslúžiť ako ochrana auta pred nepriaznivým počasím, ako úložný priestor na rôzne náradie, alebo tiež na posedenie s rodinou a priateľmi. Je na Vás akú variantu si zvolíte. Jeho využitie sa dá striedať podľa potreby. Je dobre si najskôr premyslieť kde by mal prístrešok stáť a či bude [...]

Niečo o paradajkách

11.10.2013

Paradajky sa začali v kuchyni používať v 17. storočí. Najstarší recept je z roku 1962 a to na paradajkovú omáčku na španielsky recept. Paradajky sú dôležitou zložkou mnohých jedál, ktoré by sme mohli určite rátať na tisícky. Pochádzajú pôvodne z Mexika a prešli veľmi dlhú cestu, kým sa dostali na náš stôl. Vypestovali ich Aztékovia, ktorí ich pomenovali [...]

Bicykel

11.10.2013

V dnešnej dobe ho berieme ako samozrejmosť. Jeho pomenovanie vzniklo vo Francúzsku. Môžeme o ňom povedať, že je vozidlom, ktoré poháňa ľudská sila. Bicykel sa začal hýbať tak, že človek prenášal silu na pedále. Môžeme ho popísať ako vozidlo s dvomi kolesami, ktoré sú prepojené pevným rámom. Predpokladom pre vznik bicykla bolo koleso, ktorého počiatky [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 43627x
Priemerná čítanosť článkov: 4363x

Autor blogu