Založ si blog

Rozhodnutie pristaviť zimnú záhradu môže úplne zmeniť Váš životný štýl

zimne-zahrady Ideálnou formou moderného bývania môže byť aj zimná záhrada. Ak budete chcieť docieliť aby Vaša zimná záhrada korešpondovala s charakterom domu je dôležité  vybrať si ten správny druh. Orientovať zimnú záhradu je najvhodnejšie smerom na juh. Ak ju budete využívať ako obytnú miestnosť, jej rozloha by mala byť najmenej desať metrov štvorcových a jej svetlá výška by mala byť najmenej 220 mm. Čo sa týka podlahy, najvhodnejšou alternatívou je dlažba, nakoľko preberá funkciu tepelného akumulátora. Je preto vhodnejšia ako betónové alebo drevené podlahy.

 Obytný priestor je potrebné citlivo prepojiť s prírodou. Rozhodnutie pristaviť zimnú záhradu môže úplne zmeniť Váš životný štýl. Zimná záhrada určite nie je iba malým kúskom prírody s rôznymi druhmi rastlín, ale je plnohodnotnou súčasťou každého domu, v ktorom je zrealizovaná. Vytvoríte si malú oázu na príjemné chvíle voľna s rodinou alebo priateľmi. Realizáciou zimnej záhrady v rodinnom dome, prípadne inej budove sa Vám  podarí zvýšiť aj jej hodnotu. Určite sa časom stane najobľúbenejším miestom všetkých členov rodiny. Zimná záhrada, ktorá je dostatočne presvetlená a vzdušná láka umiestniť do jej priestorov viac zelene, ako do iných miestností v dome. Pokiaľ bude záhrada celoročne obývaná, teplota by mala byť od 18 do 20 stupňov s nižšou vlhkosťou. Tomuto prostrediu je potrebné prispôsobiť aj výber rastlín. Najvhodnejšie sú izbové rastliny umiestnené v nádobách, ktoré budú v horúcich letných dňoch odolávať lúčom slnka. Ak sa rozhodneme pre studenú zimnú záhradu, jej denná teplota by mala dosahovať cca 10 stupňov. Toto prostredie vyhovuje cibuľovinám a rastlinkám vysadeným v miskách. Tieto sem môžeme umiestniť na jeseň alebo už skoro na jar. Môžeme tu pestovať, prípadne prezimovať aj citrusy. Starostlivosť o vysadené rastliny samozrejme závisí od ročného obdobia. Najpôsobivejšou bude určite taká zimná záhrada, ktorú môžeme využívať celoročne.
Veľmi dôležitou otázkou pri samotnej realizácii zimnej záhrady je otázka vetrania. Ak sa vhodne rozmiestnia okná a otváracie steny, dá sa zachovať vcelku príjemná klíma, pokiaľ intenzita slnečného žiarenia nie je veľmi silná. Čerstvý vzduch môže prúdiť do interiéru cez dvere, okná, vetracími mriežkami ako aj vetrákmi, či elektrickými ventilátormi. Výklopné strešné okná ovládané ručne, prípadne automaticky môžu byť ďalšou efektívnou formou vetrania.

V prípade horúceho leta a na pravé poludnie je nevyhnutné použiť dobre zvolenú tieniacu techniku, najvhodnejšia je  z exteriéru. Bez realizácie tohto tienenia v zimnej záhrade sa v horúcich letných dňoch nevyhnete veľmi vysokej teplote vzduchu. Jednou z možností sú tak ako pri klasických oknách aj v tomto prípade žalúzie. Môžu byť vnútorné vertikálne alebo horizontálne, ktoré sa dajú ľahko ovládať. Realizácia takéhoto druhu žalúzií však nebude mať taký výrazný efekt, ako montáž roliet pred okenných.  Pred okenné rolety zabránia prieniku slnečných lúčov smerujúcich na povrch skla. Zatienenie vonkajšie je náročnejšie na údržbu. Vnútorné žalúzie sú viac chránené pred znečistením a tiež nám môžu slúžiť počas chladnejších dní a nocí ako ďalšia izolácia. Náklady na zatienenie Vás môžu stáť celkom slušný balík peňazí. Suma sa totiž bude  úmerne zvyšovať s každým pribúdajúcim štvorcovým metrom plochy, ktorú sa rozhodneme dať zaskliť. Spôsobov ako zatieniť Vašu zimnú záhradu je viac. Treba brať do úvahy, tvar rozlohu, umiestnenie a samozrejme nemenej dôležitá je aj finančná otázka.
Tiež je potrebné pravidelne sa starať o konštrukciu zimnej záhrady. Vznikajú tu plesne, ktorých príčinou je vlhkosť, nečistoty aj nedostatočné vetranie. Na jej čistenie sa dajú použiť bežne dostupné čistiace prostriedky.

Ak sa budete o svoju zimnú záhradu a o rastliny v nej vysadené príkladne starať, určite sa Vám za to odvďačí krásou a vytvorí Vám nezabudnuteľné zážitky pri posedení.

Prístrešok a jeho využitie

11.10.2013

Uvažujete o stavbe prístrešku? Dá sa využiť na viacero spôsobov. Môže Vám poslúžiť ako ochrana auta pred nepriaznivým počasím, ako úložný priestor na rôzne náradie, alebo tiež na posedenie s rodinou a priateľmi. Je na Vás akú variantu si zvolíte. Jeho využitie sa dá striedať podľa potreby. Je dobre si najskôr premyslieť kde by mal prístrešok stáť a či bude [...]

Ako si pripraviť a skontrolovať auto na zimu?

11.10.2013

Blíži sa nám jeseň, pomaly, ale iste aj zima, a preto by sme mali porozmýšľať nad komplexnou prípravou auta na zimu. Pokiaľ plánujete navštíviť na celkovú kontrolu a doplnenie prevádzkových kvapalín svoj autoservis, či na výmenu pneumatík – pneuservis, je pomaly čas sa objednať. Je dôležité tieto veci nenechať na poslednú chvíľu, pretože potom môže byť [...]

Niečo o paradajkách

11.10.2013

Paradajky sa začali v kuchyni používať v 17. storočí. Najstarší recept je z roku 1962 a to na paradajkovú omáčku na španielsky recept. Paradajky sú dôležitou zložkou mnohých jedál, ktoré by sme mohli určite rátať na tisícky. Pochádzajú pôvodne z Mexika a prešli veľmi dlhú cestu, kým sa dostali na náš stôl. Vypestovali ich Aztékovia, ktorí ich pomenovali [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 43650x
Priemerná čítanosť článkov: 4365x

Autor blogu