Založ si blog

Prasknuté čelné sklo

Možno sa Vám to stalo, možno nie, každopádne nie nič príjemné pokiaľ sa Vám prasklo, alebo rozbilo čelné sklo, či to bol nejaký kamienok od auta pred Vami, alebo inak.
Zákon o cestnej premávke hovorí jasnou rečou, že vozilo s poškodeným čelným sklom nie je spôsobilé na jazdu. Pri kontrole vozidla policajtom  sa môže stať, že Vám policajt udelí pokutu, prípadne Vám môže zadržať aj technický preukaz  ak výhľad z vozidla obmedzený, alebo znemožnený, resp. pokiaľ je poškodenie čelného sklad na stieranej ploche väčšie ako 20mm. Správnou otázkou je, čo teda robiť pokiaľ sa niečo také stane?
 
Dobrá otázka je, kto to zaplatí? Pokiaľ máte uzatvorenú len zákonnú poistku, a stalo sa Vám to tak, že odletel kamienok z automobilu pred Vami, je dobré pokúsiť sa vozidlo pred Vami zastaviť, dohodnúť sa s vodičom , či majiteľom vozidla, že oprava pôjde z jeho zákonnej poistky. Samozrejme podmienkou je , že vodič nahlási túto poistnú udalosť vo svojej poisťovni a Vy ju nahlásite v tej svojej. Poisťovňa by mala preplatiť celú výšku škody okrem Vašej spoluúčasti.
 
Je potrebné vždy vymeniť čelné sklo? Pri menšom – lokálnom poškodení skla je možné sklo opraviť metódou zalievaním. Pokiaľ sa poškodenie skla  nachádza mimo zorného poľa vodiča a je menšie ako jedno eurová minca a nevytvorila sa tam žiadna prasklina, dá sa sklo opraviť nie je potrebné hneď vymieňať. Oprava čelného skla je pre zákazníka jednoznačne výhodnejšia. Je to rýchlejší proces, ktorý nevyžaduje výraznejší zásah do vozidla, ako sa to deje pri výmene a je to lacnejšia.
 
Aký je postup pri oprave, alebo výmene čelného skla? Pri oprave skla sa používa technológia zalievania skla. Prvý krokom je, že sa z miesta poškodenia odsaje vzduch a prepláchnutím  sa odstránia,  odplavia drobné nečistoty a vlhkosť. Miesto poškodenia sa vyplní špeciálnou priehľadnou živicou, ktorá sa následne nechá úplne vytvrdnúť pod UV žiarením. Opravené má rovnaké mechanické a vzhľadové vlastnosti ako sklo, ktoré nie je poškodené. Na kvalitu opravy má veľký vplyv časový úsek, ktorý uplynul od momentu poškodenia čelného skla až do doby opravy. Nemenej dôležitým aspektom je samozrejme aj rozsah a charakter poškodenia. Je dobré prelepiť priesvitnou páskou miesto poškodenia, pokiaľ je pravdepodobné, že sa dostanete do autoservisu neskôr. Spomalí sa tak prenikanie nečistôt a vlhkosti do miesta poškodenia. Pri výmene čelného skla je podstatné to, či je sklo vsadené do gumového profilu – či špeciálneho tesnenia, alebo vlepuje priamo do rámu karosérie. Pokiaľ sa sklo vlepuje priamo do rámu, výmena trvá dlhšie kvôli predpísanej dobe tvrdnutia špeciálneho lepidla. Poškodené sklo sa vyberie von, celé miesto sa očistí a odmastí, potom sa nanesie lepidlo a vsadí nové čelné sklo. Takúto opravu zverte svojmu autoservisu, pretože na montáž  a nový dielec máte záruku, ktorá je limitovaná životnosťou karosérie, resp. gumového tesniaceho profilu. Samozrejmosťou je aj odlepenie známok STK, EK a  diaľničných známok a ich následné prilepenie na nové čelné sklo bez poškodenia.

Prístrešok a jeho využitie

11.10.2013

Uvažujete o stavbe prístrešku? Dá sa využiť na viacero spôsobov. Môže Vám poslúžiť ako ochrana auta pred nepriaznivým počasím, ako úložný priestor na rôzne náradie, alebo tiež na posedenie s rodinou a priateľmi. Je na Vás akú variantu si zvolíte. Jeho využitie sa dá striedať podľa potreby. Je dobre si najskôr premyslieť kde by mal prístrešok stáť a či bude [...]

Ako si pripraviť a skontrolovať auto na zimu?

11.10.2013

Blíži sa nám jeseň, pomaly, ale iste aj zima, a preto by sme mali porozmýšľať nad komplexnou prípravou auta na zimu. Pokiaľ plánujete navštíviť na celkovú kontrolu a doplnenie prevádzkových kvapalín svoj autoservis, či na výmenu pneumatík – pneuservis, je pomaly čas sa objednať. Je dôležité tieto veci nenechať na poslednú chvíľu, pretože potom môže byť [...]

Niečo o paradajkách

11.10.2013

Paradajky sa začali v kuchyni používať v 17. storočí. Najstarší recept je z roku 1962 a to na paradajkovú omáčku na španielsky recept. Paradajky sú dôležitou zložkou mnohých jedál, ktoré by sme mohli určite rátať na tisícky. Pochádzajú pôvodne z Mexika a prešli veľmi dlhú cestu, kým sa dostali na náš stôl. Vypestovali ich Aztékovia, ktorí ich pomenovali [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 43712x
Priemerná čítanosť článkov: 4371x

Autor blogu